BREAKING: SZF Kankerpatiënte(18jr) overleden na mislukte donatiewerving

0
2479

Noot: Dit artikel wordt ge-update. Zie aanvullende informatie onderaan het stuk naar gelang deze binnenkomt.

Dit artikel had als eerdere kop: “BREAKING: SZF zoekt donaties voor kankerpatiënten”

Vaak wordt er door de familie van kankerpatienten in Suriname om donaties gevraagd. Is dit wel terecht? Surinamers zijn immers verzekerd bij het Staatsziekenfonds ofwel het SZF. Hebben deze families de hulp werkelijk nodig of zijn het ook mensen die misbruik maken van zielige verhalen met als doel geld op te halen voor eigen gewin? Hoe zit het nou? Moeder Lydia van de kankerpatiente Gladys is alleenstaande en deelde haar ervaringen over de medische hulp die zij krijgt. Onze Redactie deed navraag bij haar en ook het SZF.

Gladys kreeg zwellingen in haar gezicht en over haar lichaam. Na onderzoek bleek dat ze leed aan leukemie. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis en na behandeling gaat het nu iets beter met haar. Ze is erg zwak en moet voor verdere behandeling naar Columbia.
Moeder Lydia vertelde dat het SZF slechts een deel van de medische kosten dekt. Voor bloedonderzoeken, medicijnen, biopsie, neurologie en diverse andere onderzoeken moet moeder Lydia zelf betalen. De ticketkosten van reizen voor medische zorg in het buitenland worden niet gedekt door de SZF-verzekering. Ook voeding en levensmiddelen worden niet gedekt door het SZF.

Bij navraag bij het SZF meldt een medewerker dat het SZF niet over voldoende financiën beschikt. “Er zijn dan twee opties.

Optie 1
De familie van de patiënt zoekt zelf naar donaties.

Optie 2
Het SZF zoekt naar donaties voor de patiënt.

Het blijkt dus werkelijk zo te zijn dat de financiële tekorten bij het SZF zo ernstig zijn dat deze ertoe leiden dat patiënten en hun families vaak via social media en WhatsApp moeten verzoeken om donaties.

Onbeantwoorde vragen.
Dit alles roept diverse onbeantwoorde vragen op:
(1) Wat doet de Surinaamse regering aan het feit dat de zorgkosten voor ernstig zieke kankerpatienten momenteel niet door het Staatsziekenfonds worden vergoed ?
(2) Het IMF heeft volgens Starnieuws samen met de Surinaamse regering een “Sociaal vangnet” gefinancierd binnen een faciliteit van 150 mln USD. Hoeveel van dit geld wordt geoormerkt ten behoeve van ernstig zieke Surinamers? En welke eisen heeft het IMF gesteld aan de besteding van deze 150 mln USD?

(3) Op welke wijze is het Surinaamse parlement bekend met deze problematiek? En indien bekend, hoeveel vragen zijn er hierover gesteld in het Surinaamse parlement (DNA)?

Update 16 Nov 2022: Overlijden Gladys

Op 13 november 2022 is de kankerpatiënte die genoemd wordt in het bovenstaande stuk komen te overlijden, dat is heel spijtig en de redactie wenst de nabestaanden heel veel sterkte toe.

De redactie komt mede naar aanleiding van deze gebeurtenis graag in contact met ernstig zieke patienten, familie of nabestaanden die hun ervaringen met het SZF en de ziekenhuiszorg willen delen. Mail uw contactgegevens en wat korte feiten over uw ervaringen naar: ndpressoffices@gmail.com. Vast dank.

Wegen privacyredenen zijn gefingeerde namen gebruikt in dit stuk. De ware identiteit van betrokkenen is bekend bij de Redactie.

Relevante bronnen en links:

  1. www.SZF.sr
  2. Uit IDB-lening US$ 150 miljoen financiering sociaal vangnet. Link:
    https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/72745

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in