Prijs groente stijgt door gebrekkige afwatering Saramacca

0
496

De prijs van groente is gestegen in Suriname door schaarste die is onstaan vanwege beschadigde oogsten. De regens van de laatste weken hebben veel aanplanten van het district Saramacca onder water gezet. Het afwateringssysteem is ontoereikend om het water binnen de gewenste tijd af te voeren. Landbouwers die met pompen getracht hebben het water uit hun arealen te pompen zijn daarmee flink wat geld kwijt zonder dat het veel heeft geholpen omdat de regens blijven aanhouden in Suriname.

Zware regenval brengt schade toe aan oogst.                                                            De grote regentijd die vanaf midden Mei start in Suriname is dit jaar eerder begonnen met zwaardere regenval dan normaal en zorgt daarmee voor wateroverlast. De kanalen die het water normaal moeten afvoeren zijn niet onderhouden en dichtgegroeid met gras ook de duikers zijn te klein om de grote hoeveelheid water zo snel af te voeren. Planten die te lang onder water staan sterven. Een van de betrokken landbouwers lichtte toe dat de landbouwers van Saramacca niet voorbereid waren op het extra water dat nu op hun land valt en blijft zitten. Grote pompen die aangedreven worden door tractoren zijn ingezet om het water dag en nacht uit de arealen te pompen. De pompen zorgen voor verlichting maar ze zijn een grote uigavenpost voor de landbouwers die al zitten met een opbrengsten tekort vanwege de beschadigde oogst (Jonah, persoonlijke communicatie, 19 mei 2021)

Groenteprijs onbetaalbaar.                                                                                         De aanplanten met bananen, tomaten, peper en nog vele andere groenten zijn onder water te komen staan waardoor de planten sterven en de vruchten bederven. Jonah uit Saramacca zegt: ”Prijs groente stijgt door gebrekkige afwatering Saramacca.”. Het Saramacca district levert de grootste hoeveelheid groentes op de markten van Suriname. Het tekort van groentes dat nu is onstaan maakt dat dat de prijzen omhoog gaan. 1 kilo bananen dat 6 SRD kostte is nu 10 SRD. Jacinta uit Paramaribo zegt: “Het is peperduur, een heel kleine bos kouseband kost nu gewoon 12,50 SRD. Dat weiger ik te betalen.”.

Investering wereldbank van 35 miljoen in afwatering Saramacca, waarom helpt het niet?                                                                                                                  De West schreef op 4 februari 2021 dat de Wereldbank 35 miljoen EUR had geleend voor afwatering in Paramaribo en Saramacca. Het overstromingsrisicobeheerproject is net van start gegaan en de overheid is bezig de kanalen op te halen en schoon te maken maar helaas niet snel genoeg om de gevolgen van de zware regens te verhelpen. Het is de bedoeling dat wanneer het project is afgerond het probleem van de wateroverlast niet meer voor zal komen.

 

Bronvermelding en Weblinks

  1. De West over de 35 miljoen investering door de wereldbank

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in