Cocaine-handel en het Surinaamse perspectief

0
405

De cocaine-handel, een bloeiende business in Suriname. Suriname is helaas niet het enige land dat te kampen heeft met de drugshandel. De Nederlandse politie zit ook met de handen in het haar over dit groeiende probleem. In het uitgangsleven is het niet moeilijk om aan drugs te komen en daar maken veel jongeren gebruik van. De handel zelf is een grote verleiding voor jongeren in Suriname. Het is niet makkelijk om nee te zeggen tegen het luxe leven dat hand in hand gaat met dealen.

De Surinaamse politie onderschept regelatig ladingen met cocaine. De cijfers die te zien zijn in de tabel zijn alleen wat de politie vindt, de hoeveelheden die toch nog het land uitgaan zijn onbekend. De corruptie in het land is hoog vandaar dat zo een business zich kan handhaven en zelfs groeien.

We lezen in een artikel over cocaine-handel in het Nederlandse onderzoeksplatform Follow The Money: ‘Cocaïne gebruiken is niet bon ton. Toch komt het in veel kringen, van hoog tot laag, in de provincie en in de stad, veel voor. Gebruikers onderling herkennen elkaar en het bijbehorende gedrag. Op een feestje wendt iemand zich een paar minuten af om even geconcentreerd te appen. Een half uurtje later loopt hij al bellend naar de gang. Misschien hoort iemand op het toilet hem nog zeggen: ‘Waar sta je dan?’ De één zal er niks achter zoeken, een ander weet genoeg.’

Suriname dat behoort tot het Amazone gebied van de wereld heeft een perfecte bodem voor aanplanten. In de achtertuin van een woning in de verre gelegen delen van districten is een aanplant makkelijk te verschuilen voor de politie. Het geld dat ermee verdiend kan worden is niet te vergelijken met dat van de landbouw. Onderhoud van zo een aanplant is ook minimaal in de vergelijking omdat het makkelijk groeit.

Bronnen en Weblinks:

  1. De harde waarheid over cocaine-handel
  2. Ondanks Coronacrisis, recordvangst 105 ton cocaïne
  3. Ruim 83 kilo cocaïne in vergrendelingsstaven zeecontainers
  4. Duizend kilo drugs vernietigd
  5. Drugs in kofferruimte vliegtuig onderschept

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in