Helpt Diaspora Suriname aan 700.000 gratis vaccins?

0
499

Raoul Boucke (D66) en Don Ceder (CU) zijn Nederlandse parlementariërs van Surinaamse komaf die zich samen met collega’s hebben ingezet voor de Covid-vaccinatiegraad in Suriname. Zij deden dit door hierover 8 vragen te stellen aan 2 Nederlandse Ministers in het Nederlandse parlement op 12 Mei 2021. Kort daarna werd op 15 Mei bekend via de Volkskrant, dat de Nederlandse regering 700.000 vaccins als hulp gaat toezenden. Genoeg om iedere Surinamer boven de 18 jaar die dat wil, in te enten. De Surinaamse economie en de toerismesector kan dan weer open. Maar hoe kwam dit tot stand? De vaccins kunnen een marktwaarde hebben van meer dan 14 miljoen USD. Wie gaat dat betalen? De Nederlandse belastingbetaler? Of toch ook de Surinaamse?
______

Hoe het begon

De Surinaamse regering had Nederland gevraagd om hulp bij het vaccineren meldde de Nederlandse Volkskrant op 11 Mei 2021. Ook meldde deze krant dat er tot op heden nog niet afdoende geantwoord is op deze hulpvraag door de Nederlandse regering. Uit onderzoek van de Nationaal Debat (ND) Redactie bleek dat parlementariërs van de Nederlandse politieke partij D66 en Christen Unie, hierover vragen hebben gesteld op 12 Mei 2021 aan 2 Nederlandse Ministers. Ook vroegen ze naar mogelijke donaties via de zogenaamde COVAX-faciliteit die ook door de Europese Unie wordt gefinancierd.

700.000 vaccins met een marktwaarde van 14 miljoen USD

Na de kamervragen ging het snel. Uit diverse bronnen verneemt de ND Redactie dat ook binnen andere partijen, zoals het CDA, er door diaspora Surinamers zoals dhr. Ramlal, middels stille diplomatie is gelobbyd voor Nederlandse corona hulp. De Volkskrant van 15 Mei 2021 meldde: “Nederland stuurt 700 duizend coronavaccins naar Suriname”. Gemeld werd dat ook de Surinaamse President Santokhi had aangekondigd dat Nederland voldoende vaccins zou sturen. Ook meldt de Volkskrant dat de kans groot is dat Nederland ook met de logistiek zal ondersteunen waaronder speciale koelkasten die nodig zijn om de Coronavaccins op te slaan.

Voordelen voor zorg, economie en toerisme

Sedert de uitbraak van de Covid-19 pandemie zijn de Surinaamse economie en de financieel allerzwaksten enorm zwaar getroffen. Het dodenaantal staat op 224 personen per 16 Mei 2021. Het buitenlandse toerisme dat vooral uit Nederlandse vakantiegangers bestond, zorgde voor veel inkomsten maar kwam nagenoeg volledig tot stilstand. De waarde van de Surinaamse munt, de SRD, is met meer dan 50% gedaald sinds april 2020 en gewone boodschappen zijn enorm duur geworden voor de armste Surinamers. Volgens sommige burgers stijgen de prijzen van sommige producten per uur momenteel. De internationale COVAX-faciliteit waar de Nederlandse (diaspora) parlementariërs ook een beroep op deden in hun vraagstelling, is juist voor economisch zwakkere landen in het leven geroepen.

INFO-FACT: Covax is de naam van een internationaal initiatief dat met grote financiële bijdragen van onder andere de EU, tracht te helpen zorgdragen dat Covid-vaccins zo goed en goedkoop mogelijk worden ingekocht en verdeeld. Dit zodat ook financieel armere landen aan vaccins kunnen komen.

Kritiek vanuit Surinaamse hoek: criticaster PALU

Verwacht kan worden dat de hulp uit Nederland positief zal worden ontvangen door het grootste deel van de Surinamers. Uit sommige delen van de Surinaamse samenleving werd in het verleden echter grote kritiek geuit op het herstel van de relatie met Nederland zoals ingezet door de regering Santokhi-Brunswijk. De PALU, een oudere politieke partij die in het verleden ook regeringsverantwoordelijkheid droeg, is zo een criticaster van de relatie tussen Nederland en Suriname. De PALU bepleit een meer zakelijke relatie met Nederland.

De ND Redactie zal de PALU om een reactie vragen en de uitkomst hier melden. Dit omdat het helpt om een rijker en constructief beeld te vormen over hoe deze Nederlandse hulp uitwerkt in de relatie tussen Nederland en Suriname.

Financiering 14 miljoen USD aan Coronavaccins voor Suriname

Of de vaccins daadwerkelijk een donatie zijn moet nog blijken. Uit de berichtgeving en inlichtingen die het ND heeft ontvangen is nog niet duidelijk komen vast te staan wie de 700.000 vaccins zal bekostigen. Het lijkt om een donatie te gaan doch dit is nog niet geheel duidelijk. Volgens de Volkskrant zal komende week Ambassadeur Khargi komende week verdere informatie verschaffen over de Nederlandse steun.

Reactie van de Nederlandse politieke partij D66

D66 meldde op 12 Mei 2021 aan de redactie van het Nationaal Debat (ND):

“Suriname is niet zomaar buitenland. Nederland en Suriname delen een lange geschiedenis. De grote groep van mensen met een Surinaamse achtergrond in Nederland maakt dat er veel familiebanden zijn. D66 Kamerleden dhr. Jan Paternotte en dhr. Alexander Hammelburg willen vanwege deze speciale relatie dat de verantwoordelijk Nederlandse ministers ervoor zorgen dat we helpen bij het bestrijden van de pandemie in Suriname.”

Raoul Boucke, eveneens D66 Tweede Kamerlid was samen met zijn D66 collega’s Paternotte en Hammelburg mede-ondertekenaar van een 8-tal kamervragen in het Nederlandse parlement aan wel 2 Ministers. De vragen waren allen gericht op het mogelijk maken van Coronahulp aan Suriname.

Raoul Boucke, plaatste bovendien op 12 Mei 2021 het volgende over zijn vragen op zijn twitterfeed:

“D66 en CU hebben net Kamervragen aan het kabinet gesteld over de ondersteuning van Suriname bij de inkoop van vaccins en medische spullen nav het Sur. verzoek. Solidariteit met en behulpzaamheid aan een zeer bevriende natie in de vreselijke crisis is zeer gewenst wat mij betreft!”

Reactie van de Nederlandse politieke partij CU (Christen Unie)

Don Ceder, Tweede Kamerlid voor de Christen Unie, is eveneens van Surinaamse komaf en tekende eveneens de 8 gestelde vragen aan de Nederlandse Minister van Volgezondheid, en de Minister van Buitenlandse Zaken. Aan dhr. Ceder is gevraagd om een aanvullende reactie doch deze is nog niet ontvangen.

Relevante bronnen en links:

Mailverkeer met D66 en CU

CNN en Forbes melden prijzen van Covid-vaccins van ruim 20 USD per dosis.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederland-stuurt-700-duizend-coronavaccins-naar-suriname~bbedf2d9/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/suriname-vraagt-nederland-om-hulp-bij-vaccineren-maar-wacht-op-antwoord~b8d1c620/

https://www.europa-nu.nl/id/vldphhf49w18/nieuws/eu_verhoogt_bijdrage_aan_covax_tot_500?ctx=vl1sjhhikywx&tab=0

https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Suriname

https://covid-19.sr

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in